Як приготувати і зберігати запечений часник + 11 смачних способів застосування
Запечений часник володіє неймовірним ароматом, який перетворить ваші страви і порадує смакові рецептори.
Свіжий часник пікантний, гострий і сильний. Запечений часник трохи м’якше і дає більше традиційного часникового смаку. Запікання часнику посилює солодкість, приборкує гостроту і дарує цікавий смак, який можна використовувати майже всюди, де б ви використовували свіжий часник.
Як запекти часник
У головки часнику (можна кілька головок взяти) зрізати верхівку щоб оголилася м’якоть. Полити оливковою олією, посолити і поперчити, загорнути у фольгу і запікати у духовці при 200 градусах. Залежно від розміру і сорту часнику на це піде від 15 до 20 хвилин.
Запікаємо до того стану, поки м’якоть повністю не провариться.
При запіканні м’якоть перетворюється в пасту, яку дуже легко видавити.
Як зберігати запечений часник
- Цілі головки: у герметичному пакеті до 4 днів.
- Часникова паста. Мій улюблений спосіб зберігання запеченого часнику – вичавлювати зубчики і розтирати їх виделкою в пасту. Покладіть пасту в банку, залийте тонким шаром оливкової олії і поставте в холодильник. Зберігається така паста приблизно на тиждень.
- Можна заморозити пасту з часнику порційно і використовувати по потребі.
Як використовувати запечений часник
- Масло з травами і часником. Змішайте вершкове масло з травами і запеченим часником.
- Ще можна змішати зі сметаною або майонезом і травами і потім використовувати в якості соусу до картоплі чи овочів.
- Можна просто намазати часникову пасту на підсмажений хліб, а потім покласти начинку за вашим вибором (свіжі або в’ялені помідори і базилік – це класика).
- Соус песто з запеченим часником. Використовуйте його замість свіжого часнику або часникового порошку в улюбленому італійському соусі.
- Додайте пасту до запеченому картоплі.
- Хумус. Додайте смажений часник в будь-який рецепт хумуса замість часникового порошку щоб посилити смак.
- Використовуйте запечений в духовці часник в якості начинки для піци! Розімніть смажений часник в пасту і намажте на тісто при випіканні.
- Соус для піци. Якщо ви хочете спробувати щось нове, нанесіть обсмажену часникову пасту на тісто для піци разом з томатним соусом.
- Натріть такий часниковою пастою блюдо для м’ясних закусок.
- Часникова паста з авокадо. Змішайте часникову пасту з авокадо в блендері або виделкою. Використовуйте в якості соусу до овочів або намажте на бутерброд.
- Додайте в суп або м’ясне рагу.
Можна нескінченно придумувати ще варіанти використання часниковою пасти. Додавайте її скрізь, де додали б сирий часник. Ви отримаєте більш м’який смак.